Stichting Monument Woeste HoeveActueel


Op deze pagina treft u actuele zaken aan betreffende de Stichting.1. Op 15 augustus 2023 is het nieuwsblad per post verstuurd aan de donateurs van de Stichting.


2. Een donateur heeft begin 2017 aan het Stichtingsbestuur gevraagd om plaatsing van richtingsborden op begraafplaats Heidehof opdat het Woeste Hoevelaantje gemakkelijker kan worden gevonden. De gemeente Apeldoorn heeft vervolgens borden geplaatst (zie foto). Ook heeft de gemeente op 31 oktober 2017 een tekstbord geplaatst aan het Woeste Hoevelaantje (zie foto). De eerste regel op dit bord luidt: "Op deze plaats liggen nog 4 van de 117 mannen die op 8 maart 1945 zijn gefusilleerd bij Woeste Hoeve en op Heidehof in een massagraf zijn begraven".

heidehof 2017 1 heidehof 2017 23. Op 8 maart 2024 heeft de herdenking plaatsgevonden, zoals ieder jaar het streven is (alleen in de corona-periode was er gedurende twee jaar een beperkte herdenking). De goedbezochte herdenking begon in Herberg De Woeste Hoeve met twee toespraken. De voorzitter van Stichting Monument Woeste Hoeve opende de bijeenkomst met een korte toespraak waarin hij iedereen welkom heette, aandacht besteedde aan enkele donateurs die ons kort geleden ontvallen waren, en vervolgens 3 slachtoffers van de fusillade extra aandacht gaf (Justus Hoek, Jean Gerard Joosten en Cornelis van Dam). Een nabestaande vertelde daarna over haar familiegeschiedenis, de arrestatie van haar vader en de impact die de fusillade bij Woeste Hoeve had op haar familie. Vervolgens was er een stille tocht naar het monument, waar de passende muziek werd verzorgd door de Fanfare Bereden Wapens. Bij het monument werd de taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Met het spelen van het Wilhelmus daarna ging de vlag weer in top. Leerlingen van de basisschool IKC Spreng Ugchelen (deze school heeft het monument geadopteerd) droegen zowel in de Herberg als bij het monument een paar gedichten voor en een donateur las een eigen gedicht voor over haar grootvader, ook een slachtoffer van de fusillade te Woeste Hoeve. Vervolgens vond de bloemlegging plaats door organisaties, door leerlingen van de school en door andere aanwezigen. Onder andere de loco-burgemeester van Apeldoorn plaatste een krans namens de gemeente. Het was weer een stemmige en emotionele herdenking.


4. Een kleine foto-impressie van de laatste herdenking (op 8 maart 2024):

2024a 2024b 2024c 2024d 2024e 2024f 2024g 2024h 2024i 2024j


herdenking2024actueel

herdenking 2024

© www.mijn-eigen-website.nl (design)